Rendang Recept

Rendang

Een langzaam gestoofde Indonesische curry met rundvlees, kokos en aromatische specerijen. Perfect om van tevoren te maken: de smaak wordt de volgende dag nog beter.

Ingrediënten (4–6 personen)

  • 1 kg rundvlees (sukade, riblappen of rundernek), in blokken van 3–4 cm
  • 400 ml dikke kokosmelk
  • 100 g geraspte kokos (droog), licht geroosterd
  • 3–4 daun jeruk (limoenblad) of 1 limoen, zeste
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 2 laurierblaadjes of 2 daun salam
  • 1 kaneelstokje (optioneel)
  • 2–3 el palmsuiker of bruine suiker
  • 2 tl zout (naar smaak)
  • 2–3 el olie

Boemboe (kruidenpasta)

  • 6 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 rode lomboks (of 2 rode pepers, naar hitte)
  • 1–2 rawit (optioneel, pittig)
  • 3 cm galangal (laos)
  • 3 cm gember
  • 3 cm kurkuma (of 1,5 tl gemalen)
  • 1,5 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl zout

Bereiding

  1. Boemboe maken:

    • Maal sjalot, knoflook, pepers, galangal, gember, kurkuma en droge specerijen tot een gladde pasta. Voeg een paar eetlepels water toe indien nodig.
  2. Vlees aanbraden:

    • Verhit olie in een zware pan (Dutch oven).
    • Bak het vlees op hoog vuur in delen tot het rondom kleurt. Haal uit de pan.
  3. Boemboe bakken:

    • Voeg de boemboe toe aan de pan en bak 5–7 minuten op middelhoog vuur tot geurig en iets donkerder. Dit bouwt smaak op.
  4. Stoven met kokos:

    • Voeg het vlees terug, roer door.
    • Voeg kokosmelk, citroengras, limoenblad, laurier en kaneel toe.
    • Breng zachtjes aan de kook, zet laag, zonder deksel. Laat 60–90 minuten pruttelen en roer regelmatig.
  5. Karamelliseren tot rendang:

    • Voeg de suiker en het zout toe.
    • Voeg de geroosterde geraspte kokos toe.
    • Blijf zachtjes koken en regelmatig roeren totdat de saus indikt, olie splitst en het vlees donkerbruin wordt. Dit duurt vaak 30–60 minuten extra.
    • Optioneel: laat nog 20–30 minuten verder bakken om een drogere, “kering” rendang te krijgen.
  6. Afmaken:

    • Verwijder citroengras en bladeren.
    • Proef en breng op smaak met extra zout of zuur (scheutje limoensap).

Serveren

  • Serveer met gestoomde rijst, komkommer- of kool-sambal, en eventueel seroendeng.
  • Restanten koelen en de volgende dag opwarmen voor extra diepte in smaak.

Tips

  • Geduld: rendang wint aan smaak door langzaam koken en het karamelliseren van de kokos.
  • Vlees: doorregen stukken blijven sappig na lang stoven.
  • Kokosmelk: gebruik volle, dikke kokosmelk voor de juiste textuur.
  • Roeren: roer vaker in de laatste fase om aanzetten te voorkomen.