Boerenkool Stamppot
Een eenvoudig, klassiek recept voor boerenkool stamppot. Perfect voor koude dagen.
Porties
4
Tijd
- Voorbereiding: 10 min
- Kooktijd: 25–30 min
- Totaal: ~40 min
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 400 g fijngesneden boerenkool
- 1 rookworst (optioneel)
- 1 ui, fijngesnipperd (optioneel)
- 200 ml melk, warm
- 50 g roomboter
- 1 el mosterd (optioneel)
- Zout en peper naar smaak
- Nootmuskaat, naar smaak
Bereiding
- Doe de aardappelen in een grote pan, voeg zout toe en leg de boerenkool erop. Voeg een laagje water toe (ongeveer tot halverwege de aardappelen).
- Breng aan de kook, leg de rookworst bovenop en kook alles 20–25 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
- Haal de rookworst uit de pan. Giet het kookvocht af, maar bewaar een klein beetje (±50 ml) indien nodig voor de structuur.
- Voeg boter, warme melk en eventueel ui en mosterd toe. Stamp tot een smeuïge stamppot. Gebruik eventueel wat kookvocht voor de juiste consistentie.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Serveer met plakjes rookworst.
Tips
- Vervang melk deels door kookvocht voor een lichtere versie.
- Voeg spekjes toe: bak krokant en schep door de stamppot.
- Voor vegan: gebruik plantaardige melk en margarine, en laat de rookworst achterwege of vervang door een plantaardig alternatief.
Serveren
Serveer met jus en eventueel augurk of piccalilly voor friszuur contrast.