Boerenkool Stamppot

Boerenkool Stamppot

Een eenvoudig, klassiek recept voor boerenkool stamppot. Perfect voor koude dagen.

Porties

4

Tijd

  • Voorbereiding: 10 min
  • Kooktijd: 25–30 min
  • Totaal: ~40 min

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 400 g fijngesneden boerenkool
  • 1 rookworst (optioneel)
  • 1 ui, fijngesnipperd (optioneel)
  • 200 ml melk, warm
  • 50 g roomboter
  • 1 el mosterd (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak
  • Nootmuskaat, naar smaak

Bereiding

  1. Doe de aardappelen in een grote pan, voeg zout toe en leg de boerenkool erop. Voeg een laagje water toe (ongeveer tot halverwege de aardappelen).
  2. Breng aan de kook, leg de rookworst bovenop en kook alles 20–25 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
  3. Haal de rookworst uit de pan. Giet het kookvocht af, maar bewaar een klein beetje (±50 ml) indien nodig voor de structuur.
  4. Voeg boter, warme melk en eventueel ui en mosterd toe. Stamp tot een smeuïge stamppot. Gebruik eventueel wat kookvocht voor de juiste consistentie.
  5. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  6. Serveer met plakjes rookworst.

Tips

  • Vervang melk deels door kookvocht voor een lichtere versie.
  • Voeg spekjes toe: bak krokant en schep door de stamppot.
  • Voor vegan: gebruik plantaardige melk en margarine, en laat de rookworst achterwege of vervang door een plantaardig alternatief.

Serveren

Serveer met jus en eventueel augurk of piccalilly voor friszuur contrast.